Happy golden retriever dog with vegetables
18 października 2016

Znaczenie witamin w psiej diecie, część 2

Na naszym blogu poruszaliśmy już temat roli witamin w żywieniu psa. Szczegółowo opisaliśmy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli A, D, E oraz K. W dzisiejszym tekście przyjrzymy się bliżej tym, które rozpuszczają się w wodzie. Zapraszamy do lektury.

Witamina B1 odpowiada za funkcjonowania włókien nerwowych, mięśniowych i serca, a także produkowanie czerwonych krwinek i przemiany metaboliczne glukozy. Ponadto wspomaga wzrost organizmu i bierze udział w spalaniu cukrów. Jej niedobór skutkuje przede wszystkim zaburzeniami centralnego układu nerwowego, niewydolnością krążenia oraz zaburzeniami w procesie trawienia. U suk niedobór witaminy B1 może wywoływać także niepłodność. Przedawkowanie witaminy B1 ma miejsce bardzo rzadko. Objawia się drżeniem mięśni, nadwrażliwością czy zaburzeniami rytmu serca.

Witamina B2 bierze udział w procesach utleniania i redukcji. Odpowiada za kondycję skóry i funkcjonowanie błon śluzowych, uczestniczy w przemianach aminokwasów i produkuje związki wysokoenergetyczne. Jeśli jest jej za mało, łatwo o stany zapalne skóry czy zapalenia przewodu pokarmowego. Pojawia się wówczas drżenie mięśni, czy porażenie kończyn. Jeśli występuje u szczeniąt, powoduje niski przyrost masy ciała. Znajdziesz ją np. w dziczyźnie.

Witamina B3 również uczestniczy w procesach utleniania i redukcji. Bierze również udział w regulacji cholesterolu i przepływu krwi. Reguluje poziom cukru i współdziała w syntezie hormonów płciowych. Jeśli jest jej za mało, pojawiają się biegunki, osłabienie i spadek masy ciała. Ponadto, prowadzi to do stanu zapalnego błon śluzowych i zakłóceń w działaniu układu nerwowego. Doskonałym źródłem witaminy B3 jest drób.

WItamina B4 wspomaga produkcję hormonów, leczy niestrawność, uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych i jest niezbędna do funkcjonowania prawidłowej struktury komórek. Niedobór powoduje opóźnienie rozwoju, miażdżycę, zaparcia, rozdrażnienie i zaburzenia w pracy wątroby.

Witamin z grupy B jest dużo więcej. Na przykład witamina B5 i B6 odpowiadają za stan skóry zwierzaka, a obecna w wielu mięsach witamina B12 jest potrzebna szczególnie psom starszym, bowiem odpowiada za proces trawienia i syntezy czerwonych krwinek. Kwas foliowy jest zalecany sukom w ciąży, z kolei biotyna ma kluczowe znaczenie w kontekście dbania o kondycję skóry i sierści psa.

Witamina C przyspiesza gojenie ran, bierze udział w produkcji kolagenu i podstawowych białek, ma właściwości bakteriobójcze i podnosi odporność organizmu. Niedobór grozi wypadaniem zębów, łamliwością kości, niegojeniem ran i zmniejszeniem odporności na infekcje. Co ważne, psy potrafią ją magazynować, dlatego nie wymaga dodatkowego podawania.

Blog zdrowy pies

redakcja serwisu Każdy pies zasługuje na wyjątkowe traktowanie, dlatego wspólnie ze sklepem miesodlapsow.pl pragniemy podzielić się z Wami naszą wiedzą