21 marca 2014

Przejście na żywienie psa surowym mięsem


Tego etapu unikamy tylko wtedy, gdy w naszym domu pojawia się szczenię, które karmimy surowizną od pierwszych tygodni życia. Zmiana diety jest newralgicznym procesem, w trakcie którego na stres narażony jest zarówno pies, jak i właściciel. Każda zmiana żywienia jest stresorem, podobnie jak każda zmiana otoczenia i każda zmiana w środowisku, czy to na lepsze czy to na gorsze. Czy powinniśmy unikać takich zmian? Nie! Powinniśmy pomagać psom zmierzyć się z takimi zmianami- w końcu to zmiana na lepsze.

Istnieje wiele protokołów przejścia na żywienie naturalne i nie sposób podać jeden właściwy. Ważne by zrozumieć co się dzieje z psim organizmem w tym czasie. Piez żywiony suchymi karmami lub innymi dietami zbliżonymi do diet wszystkożerców (około 50% węglowodanów w diecie) produkuje sok żołądkowy uboższy w enzymy trawienne, w przeciwieństwie do psa żywionego naturalnie. Drugą różnicą jest różnica w ilości i składzie flory jelitowej, która ze względu na to iż gotowe karmy lub jedzenie gotowane jest konserwowane czy to chemicznie czy fizycznie i w nim samym nie ma drobnoustrojów oraz nie jest dobrą pożywka by stanowić dobre podłoże do namnażania się bakterii. Pokarmem stymulującym produkowanie bardziej stężonego kwasu żołądkowego oraz stymulującym wydzielanie enzymów trawiennym, będącym jednocześnie naturalnym probiotykiem są nieczyszczone przedżołądki wołowe lub baranie.

Ważne też by zrozumieć, że zmiana żywienia to szok dla organizmu i na początku psi przewód może zareagować wymiotami lub biegunką- nie jest to typowe tylko dla żywienia naturalnego, ale także do podawania każdej innej nowej dla psa karmy. To nie choroba- to fizjologia, reakcja organizmu. W okresie przejścia na surową dietę te objawy samoistnie ustępują.

Plan zmiany diety na żywienie naturalne

Zasady:

1) Zaczynamy od jednodniowej głodówki

2) Okres podawania nieczyszczonych żołądków wołowych wynosi od 6 do14 dni.

3) W pierwszych dniach podawania nieczyszczonych żołądków wołowych podajemy je w kilku porcjach, często pięciu lub sześciu. Podanie większej ilości naraz może skutkować wymiotami.

4) Od 6 dnia możemy wprowadzać mięsa – zaczynając od mięs bez kości, jako 50% dawki

5) Jeżeli w 6 dniu po zjedzeniu mięsa pojawią się wymioty przesuwamy wprowadzenie mięs do 10 czy też 14 dnia.

6) W dniach w których podawane są nieczyszczone żołądki wołowe nie musimy podawać warzyw i owoców.

Dzień 1.
Głodówka – służąca oczyszczeniu przewodu pokarmowego z pozostałości suchej karmy

Dzień 2 — Dzień 6
Surowe, nieczyszczone żołądki wołowe lub baranie 1kg
Uwaga! U niektórych psów żołądki dzielimy na 4-5 porcji, które podajemy w odstępach co kilka godzin, a gdy pies zacznie tolerować ten pokarm zmniejszamy ilość posiłków, a zwiększamy ilość pokarmu w jednym posiłku.

Dzień 7 – Dzień 14
50% nieczyszczone żołądki wołowe = 500g + 50% mięso z kością lub bez kości lub podroby = 500g

Dzień 15 – pozostałe dni
Wszystkie produkty do żywienia naturalnego 1 kg dziennie
Mięso bez kości, mięso z kością, żołądki z zawartością, podroby, warzywa i owoce

Nie wiesz jak zacząć? Pomożemy Ci obliczyć dietę Twojego psa.

W przypadku posiadania psa o innej masie ciała można układać proporcje lub trzymać się wyznaczników, które mówią iż dorosły pies powinien zjadać dziennie od 1-3% masy ciała surowego pożywienia. W każdym przypadku wątpliwości – warto skonsultować się z dystrybutorem, który pomoże w ustaleniu planu żywieniowego.

lek. wet. Wojciech Adamski
Przychodnia Nova

wet


Jeśli zaczynasz przygodę z żywieniem naturalnym, przeczytaj również:

Wojciech Adamski

lekarz weterynarii Lekarz weterynarii z wieloletnim doświadczeniem. Prowadzi własną klinikę weterynaryjną "Przychodnia Nova" w Rudzie Śląskiej!